torstai 21. marraskuuta 2013

Sisäelimet

Sydän
 

Miksi ihminen tarvitsee sydäntä?

Tiesitkö, että sydän pumppaa päivässä verta noin 7000 litraa? Sydän on omistajansa nyrkin kokoinen ontto lihas. Se pumppaa verta kiertämään kaikkialle kehossa. Hyväkuntoisen ihmisen sydän supistuu levossa 50-60 kertaa minuutissa. Kovassa rasituksessa syke voi nousta jopa 200:aan.
 

Veri kiertää verisuonissa

Verisuonisto on putkisto, jossa veri kiertää. Kun sydän supistuu, veri puristuu valtimoihin. Suurin valtimoista on aortta.
 
 

Maksa

Maksa varastoi ravintoaineita ja hävittää myrkkyjä

Myös maksa kuuluu ruuansulatuselimistöön, vaikka ruoka ei kuljekaan sen läpi. Sen sijaan maksa käsittelee ravintoaineita , joita veri kuljettaa. Se varastoi osan näistä ravintoaineista itseensä. Maksa toimii myös kehon ongelmajätelaitoksena. Se suodattaa verestä myrkyllisiä aineita ja varastoi ne itseensä tai muuttaa niitä vaarattomampaan muotoon.                   
                                            tupakoijan keuhkot

Keuhkot

Miten ihminen hengittää? 

 
Tästä linkistä voit käydä katsomassa keuhkojen rakennetta.
 

http://oppiminen.yle.fi/ihminen/elimet/keuhkojen-rakenne-pinta-ala

Ihminen hengittää keuhkojen avullaVoimme hengittää ilmaa sisäämme joko nenän tai suun kautta. Nenän kautta hengittäessämme ilma kulkee mutkikasta reittiä nenäontelon läpi. Nenäontelosta ilma kulkee henkitorven ja keuhkoputkien kautta yhä syvemmälle keuhkoihin.

Miksi meidän pitää hengittää?

Solumme saavat energiansa polttamalla hitaasti ravintoaineita, esimerkiksi sokeria. Ravintoaineiden palamiseen tarvitaan happea, jota pitää toimittaa soluille jatkuvasti. Happea tulee ilman mukana elimistöön sisäänhengityksessä. Palamisen tuloksena syntyy hiilidioksidia ja vetyä. Hiilidioksidi ja osa vedestä poistuu elimistöstä uloshengityksen mukana.

 
                
 
 
 
 
 
 
 


1 kommentti: